Verzorging Agapanthus

Verzorging van Agapanthus

Basisregels:

 1. Geef de Agapanthus een open zonnige standplaats.
 2. Steeds de nodige drainage voorzien: Agapanthus houdt NIET van natte voeten, zeker niet in de winter!
  • in zware grond – grind of argexkorrels toevoegen
  • in zanderige grond voldoende compost toevoegen
  • in pot, steeds onderaan goede drainagelaag voorzien
 3. Gebruik bij het planten (verplanten) in pot liefst een wat zwaardere grondsoort en goede grind drainagelaag. Dit zorgt ervoor dat je plant niet bij het minste zuchtje wind gaat omvallen (goed alternatief is een zware steen onderaan de pot aanbrengen).
 4. Ieder jaar verpotten is uit den boze. Zet de plant steeds van bij de aanvang in een voldoende grote pot, gebruik geen te dure potten want vaak spannen de stevige wortels en rhizomen zich zodanig op dat na enkele jaren de pot niet meer los te krijgen is. Vergeet ook het fabeltje dat Agapanthus het beter zou doen in een te kleine pot, dit klopt niet.
 5. Zorg ervoor dat de Agapanthus voldoende mest krijgt. Gebruik bij voorkeur een meststof met laag stikstofgehalte en voldoende fosfor en kalium. Gebruik deze meststof in de vroege lente, na het verwijderen van de winterbescherming en eind augustus op het einde van de bloeiperiode (dan wel in iets kleinere dosis geven) . Deze toegift op het einde van de zomer stimuleert de ontwikkeling van bloemknoppen voor volgend seizoen. Organische meststof mix voor Agapanthus : 2,5€ /kg. werkingsduur (=2-3maand). Gecoate meststof Agapanthus (werkingsduur 6 maand): 7,5€/kg
 6. Agapanthus is NIET volledig winterhard, zowel de bladhoudende als bladverliezende soorten dienen in onze klimaatzones beschermd te worden. Winterhard zijn, is bij planten immers steeds een relatief begrip afhankelijk van de bodem, nabijheid van gebouwen, windbescherming, ligging , microklimaat in de tuin en de extra winterbescherming die we onze planten zelf bieden. Wel is het zo dat veel van onze bladverliezende soorten, best wel wat vorst kunnen verdragen op de juiste standplaats. Mits licht afdekken vormt dit in onze contreien geen groot probleem.
 7. Bladhoudende Agapanthus moet vorstvrij bewaard worden op een lichte plaats, bijvoorbeeld in de koude kas: temperatuur tussen de 2 en de 8 graden.
 8. Bladverliezende Agapanthus kan wel een paar graden vorst aan (-5 max ) daarom bij strenge vorst in de tuin: de plant afdekken met flinke laag stro, daarop plastiek of noppenfolie en daarop wat zand of zandzakjes om het wegwaaien tegen te gaan. Potplanten kan je beschermen met noppenfolie . In meer gematigde streken met minder vorst volstaat in eerste instantie de planten met vliesdoek te beschermen en in geval van kortstondige grotere vorst een extra laag noppenfolie tijdelijk aan te brengen.
 9. Winterbescherming tijdig (maar niet te vroeg) verwijderen, van zodra de langdurige vorstperiodes voorbij zijn kan een lichtere winterbescherming met enkel vliesdoek volstaan. Als de Agapanthus te lang ondergedekt blijft dan ontwikkelen zich zwakke en slappe jonge scheuten .

Agapanthus splitsen
Meststof Agapanthus
Afdekken Agapanthus
Afdekken Agapanthus
Verzorging van de Agapanthus
Splitsen Agapantus
Splitsen Agapantus
Scheuren Agapanthus
Scheuren Agapanthus
Scheuren Agapanthus
Verzorging van Agapanthus
Verzorging van Agapanthus

Heeft u een vraag over de verzorging van de Agapanthus?

Contacteer ons