AGAPANTHUS -kwekerij & groenonderneming

bannerTim

HOME

EIGENSCHAPPEN

VERZORGING

SOORTEN

VERKOOP

TUINBEPLANTING

CONTACT

AGAPANTHUS - Jezuietengoed 15 - 9880 AALTER - tel. ++32(0)473 56 89 73 - Email : agapanthus@outlook.be

Copyright © 2015-2016

Agapanthus verzorging :

Basisregels

1. Geef de Agapanthus een open zonnige standplaats !

2. Steeds de nodige drainage voorzien : Agapanthus houdt NIET van natte voeten, zeker niet in de winter !

- in zware grond – grind of argexkorrels toevoegen

- in zanderige grond voldoende compost toevoegen .

- in pot ,steeds onderaan goede drainagelaag voorzien

3.Gebruik bij het planten (verplanten) in pot liefst een wat zwaardere grondsoort en goede grind drainagelaag - dit zorgt ervoor dat je plant niet bij het minste zuchtje wind gaat omvallen ( goed alternatief is een zware steen onderaan de pot aanbrengen )

4..Ieder jaar verpotten is uit den boze , zet de plant steeds van bij de aanvang in een voldoende grote pot, gebruik geen te dure potten want vaak spannen de stevige wortels en rhizomen zich zodanig op dat na enkele jaren de pot niet meer los te krijgen is. Vergeet ook het fabeltje dat Agapanthus het beter zou doen in een te kleine pot, dit is larie.

5. Vergeet de Agapanthus niet van voldoende mest te voorzien, gebruik bij voorkeur een meststof met laag stikstofgehalte en voldoende fosfor en kalium . Gebruik deze meststof in de vroege lente, na het verwijderen van de winterbescherming en eind augustus op het einde van de bloeiperiode ( dan wel in iets kleinere dosis geven) . Deze toegift op het einde van de zomer stimuleert de ontwikkeling van bloemknoppen voor volgend seizoen. Meststof mix voor Agapanthus : 2,5€ /kg.

6. Agapanthus is NIET winterhard , zowel de bladhoudende als bladverliezende soorten dienen in onze klimaatzones beschermd te worden . Winterhard zijn is bij planten immers steeds een relatief begrip afhankelijk van de bodem, nabijheid van gebouwen, windbescherming, ligging , microklimaat in de tuin en de extra winterbescherming die we onze planten zelf bieden.

7. Bladhoudende Agapanthus moet vorstvrij bewaard worden op een lichte plaats, bijvoorbeeld in de koude kas : temperatuur tussen de 2 en de 8 graden

8. Bladverliezende Agapanthus kan wel een paar graden vorst aan (-5 max ) daarom bij strenge vorst in de tuin: de plant afdekken met flinke laag stro, daarop plastiek of noppenfolie en daarop wat zand of zandzakjes om het wegwaaien tegen te gaan. Potplanten kan je beschermen met noppenfolie . In meer gematigde streken met minder vorst volstaat in eerste instantie de planten met vliesdoek te beschermen en in geval van kortstondige grotere vorst een extra laag noppenfolie tijdelijk aan te brengen.

9. Winterbescherming tijdig (maar niet te vroeg) verwijderen, vanzodra de langdurige vorstperiodes voorbij zijn kan een lichtere winterbescherming met enkel vliesdoek volstaan. Als de Agapanthus te lang ondergedekt blijft dan ontwikkelen zich zwakke en slappe jonge scheuten .

AgapanthusMauriceonzetuin
DSC0158
DSC0072

GESCHIEDENIS